Tilbage til oversigtl

Sådan tjekker du sikkerheden på din autolift

 Sådan tjekker du sikkerheden på din autolift

Du bør altid være ekstra agtpågivende, når du arbejder med en bil på autoliften. For som så med så meget andet, er det de små marginaler, der kan være udslagsgivende, når først uheldet er ude. Derfor har vi samlet en række ideer til en fast rutine, du kan tjekke sikkerheden på din autolift med.

Selv om du har gjort det mange gange før, uden at det er gået galt, er det altid lige farligt at hæve en bil op på autoliften og begynde at arbejde på den. For tit er det småting, der har været årsag til de uheld, der sker med autolifte – småting, du derfor altid bør tjekke er i orden, så du kan arbejde sikkert med din autolift.

Sørg for at sikkerheden er kontrolleret

Det første du bør sikre dig, når du køber en ny eller anskaffer en brugt autolift, er, at sikkerheden ved liften er kontrolleret af en uvildig instans. Så sørg for at liften som er CE-mærket, at liften lever op til Arbejdstilsynets og Maskindirektivets krav til sikkerheden.

Køber du en brugt lift, så tjek også at den har fået foretaget det årlige, lovpligtige eftersyn af en autoriseret virksomhed. Er der ikke nogen mærkat med en tydelig angivelse af tidspunktet for seneste eftersyn og tidspunktet for næste eftersyn, bør du tænke dig om en ekstra gang eller som minimum være ekstra grundig, når du tjekker liften igennem, inden du køber den.

Læs altid manualen inden du går i gang med at bruge en ny lift

Selv om det kan lyde trivielt og som unødvendigt – især hvis du har arbejdet med autolifte i mange år – så bør du altid læse manualen til liften grundigt igennem og sætte dig ind i alle forhold omkring betjeningen af liften, inden du begynder at bruge den.

Hos Nima Lift har vi gjort det nemt for dig at finde manualen. Den kan simpelthen downloades fra produktsiden for hver enkelt autolift, som vi sælger – også inden du har købt liften.

Så kan du læse om autoliften og hvordan den betjenes, allerede inden du køber den, eller mens du venter på at den kommer med fragtmanden. Du kan også altid finde manualen igen, hvis du skulle få brug for den, når du har haft liften i et stykke tid.

Se vores udvalg af autolift her

Tjek at autoliften står ordentlig fast

Det er også en god ide at have en fast ugentlig eller månedlig rutine, hvor du får tjekket op på, om alt nu også fungerer, som det skal på liften. Især bør du tjekke om autoliften står ordentlig fast.

Det gør du nemmest ved at kontrollere, hvorvidt ekspansionsboltene der er brugt til at spænde liften fast på guldet med, kan drejes rundt eller ej. Kan de det, er der grund til at gøre noget ved problemet. For er bolten løs, kan den ikke holde autoliften oprejst, når den kommer under belastning, bliver påkørt eller der sker noget andet uforudset.

Så tjek alle ekspansionsboltene på hver enkelt søjle hele vejen rundt om liften. Efterspænd ekspansionsboltene jævnligt, så du altid er sikker på at de er ordenligt spændte.

Husk i øvrigt, at der altid skal være minimum 15 cm tykt, armeret beton under autoliften. Er betonlaget for tyndt, kan betonen revne og liften vælte, når den kommer under belastning.

Tjek at bærepuderne er hele og fastspændte

Det er også vigtigt at de gummipuder der sidder på løftehovederne er hele og fastspændte. Er de ikke det, er det muligt at skubbe rundt med bilen, fordi der ikke er den fornødne friktion mellem løftearmens blottede metal og bilens undervogn.

Så ser gummipuderne slidte ud, mangler der noget af dem eller ligger de løse oven på løftearmen, så se at få bestilt et sæt nye hjem. Vi har altid alle reserve- og sliddele på lager til de lifte, vi sælger, så det er bare at bestille dem – så har du dem allerede i morgen!

Sørg altid for at autoliften står i lås

Hver gang du hæver en bil op med autoliften, er det vigtigt at du lægger mærke til, om sikkerhedslåsen går i hak, inden du går i gang med arbejdet på bilen. Der skal lyde et tydeligt og højlydt klik og du skal fysisk kunne se, at sikkerhedslåsen sidder korrekt.

Først når det er tilfældet, er det sikkert at gå ind under bilen og begynde at arbejde.

Fungerer armlåsen som den skal?

Tjek også regelmæssigt at armlåsen på hver enkelt løftearm fungerer som den skal. Ellers kan bærearmene skride ud, og det er der desværre tidligere set dødulykker på grund af.

Så tjek at fjederen på armlåsen er helt stram og at alle tænder i låsemekanismen griber ordentlig ind i hinanden. Der må ikke være slup eller mulighed for at trække armen ud af låsemekanismen ved at rive i den.

Er løfteudstyrets stålwire i orden?

Endnu et sted du skal være opmærksom på, er de stålwire, der eventuelt anvendes i autoliften eller andet løfteudstyr. Wiren skal være hel og stram, uden nogle viklinger der er gået op eller lus i form af ståltråde, der sidder og stritter ud af wiren.

Det er nemlig tegn på, at wiren er ved at være slidt, og at den derfor snart skal skiftes, så du undgår ulykker som følge af en knækket eller sprængt wire.

Sørg for fodbeskyttere på løftearmene

Skal du undgå at kunne få fødderne ind under liften, skal alle løftearme være udstyret med en fodbeskytter. Det er en bøjle, der standser benet, så du ikke kan få fødder eller tær ind under liften, når den sænkes ned.

Alle vores lifte er som standard udstyret med fodbeskyttere og bliver de beskadiget under arbejdet, anbefaler vi, at du får dem skiftet hurtigst muligt. Som allerede nævnt kan du have dem i morgen, hvis du bestiller nye fodbeskyttere i dag.

Du må ikke kunne få hænder eller arme ind i søjlen

Det er også vigtigt at tjekke, at der er ordenligt afskærmning af løftemekanikken, wirer og så videre i søjlerne. Som minimum skal søjlerne være udstyret med et gardin, der forhindrer, at du kan få armen ind i søjlen, men hos Nima Lift anvender vi en fast plade.

Det anser vi som mere sikkert og hvis der er noget, der ligger os på sinde, så er det din sikkerhed, når du arbejder med vores lifte.

Vi er aldrig længere end et opkald væk

Finder du noget mistænkeligt i forbindelse med dit regelmæssige sikkerhedstjek af din Nima Lift eller har du spørgsmål til, hvordan du udfører det bedste sikkerhedstjek? Så er vi aldrig længere væk end en mail eller et telefonopkald.

Nima Lift – fordi din sikkerhed betyder alt!

Kundeanmeldelser

offer banner